Αυτή την περίοδο επισήμως το ερώτημα «Και τώρα τι σπουδάζουμε?» κυριαρχεί στο μυαλό των νέων που τελείωσαν Λύκειο – ΕΠΑΛ και πρέπει να δουν τι θα κάνουν με το μέλλον τους…
Πέρασε ο Ιούνιος με την σκέψη «Τέλος οι πανελλήνιες θα αράξω και θα χαλαρώσω… Μου αξίζει βρε αδερφέ…. Έχω χρόνο να δω τι θα σπουδάσω, να δω που θα περάσω …».
Πέρασε ο Ιούλιος με την σκέψη «Πωω το μόνο που με νοιάζει είναι παραλία, ποτάκια, βόλτες, παρέες…. Έχω χρόνο να δω τι θα σπουδάσω, να δω που θα περάσω…».
Έφτασε και ο Αύγουστος με την σκέψη «Καλοκαίρι είναι ακόμα, ας περάσω καλά… Έχω χρόνο μέχρι να βγουν οι βάσεις, να δω που θα περάσω…».
Και κάπως έτσι φτάσαμε στο τέλος Αυγούστου και μάντεψε…Σε λίγες μέρες βγαίνουν οι βάσεις και το «να δω που θα περάσω…» είναι πιο κοντά από ποτέ!
Ok το να δεις που θα περάσεις υπομονή μερικές μέρες ακόμα και θα το μάθεις, αλλά το ερώτημα είναι ξέρεις πραγματικά τι θέλεις να σπουδάσεις;
Αν σε αυτή την ερώτηση η απάντηση σου είναι ΝΑΙ (που σημαίνει ότι διάβασες, μόχθησες, θυσίασες προσωπικό χρόνο με σκοπό να πετύχεις την σχολή που είναι όνειρο ζωής για σένα), τότε δεν χρειάζεται να διαβάσεις το υπόλοιπο άρθρο, η ανάγνωση σταματάει εδώ και εμείς σου ευχόμαστε καλή σταδιοδρομία!
Αν όμως η απάντηση είναι ΟΧΙ, τότε συνέχισε να διαβάζεις γιατί στο τέλος του άρθρου μπορεί και να έχεις βρει την σωστή απάντηση για σένα!
Όχι δεν θα κάνουμε ψυχανάλυση πηγαίνοντας πίσω στα παιδικά σου χρόνια να δούμε τι δήλωνες ότι θέλεις να σπουδάσεις όταν ήσουν στο δημοτικό, για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα κάνε ευτυχισμένο το παιδί που κρύβεις μέσα σου… Αλλά θα προσπαθήσουμε να εστιάσουμε στο τι πραγματικά θέλεις να κάνεις και στο πως μπορείς μέσα από αυτό που θα επιλέξεις να σπουδάσεις να είσαι ευτυχισμένος.
Κακά τα ψέματα κανείς μας στα 18 εκτός από κάποιες εξαιρέσεις, δεν είχε σκεφτεί απόλυτα όλες τις παραμέτρους που επηρεάζουν μελλοντικά την ζωή του όταν αποφασίζει να σπουδάσει στην σχολή που πέρασε. Και καλά να είναι η πρώτη σου επιλογή και να υπάρχει ζήτηση και να βρεις δουλειά. Ή και η πρώτη σου επιλογή να μην είναι, να σπουδάσεις κάτι που θα σου αρέσει και το βασικότερο να μπορείς να βρεις δουλειά τελειώνοντας.
Έλα σου όμως που αυτό δεν μπορεί να στο εγγυηθεί κανείς! Σκέψου πόσους φίλους και γνωστούς έχεις που έχουν σπουδάσει κάτι άλλο και δουλεύουν αλλού, είτε γιατί δεν μπορούσαν να βρουν δουλειά στο αντικείμενο τους, είτε γιατί δεν τους άρεσε πλέον, είτε γιατί δεν έβγαζαν τα χρήματα που θα ήθελαν.
Για να μειωθούν λοιπόν οι πιθανότητες να βρεθείς και εσύ πτυχιούχος πλέον σε αυτή την θέση καλό είναι πριν αποφασίσεις τι θα σπουδάσεις να «συζητήσεις με τον εαυτό σου» λαμβάνοντας υπόψη τα εξής:
- Αν πέρασες στην πρώτη σου επιλογή και είναι ένα επάγγελμα που αγαπάς. Τότε βάλε τα δυνατά σου δώσε το καλύτερο σου εαυτό και σίγουρα στο μέλλον η προσπάθεια σου θα ανταμειφθεί.
- Αν δεν είναι η πρώτη σου επιλογή αλλά δεν «σε χαλάει και να πας σε αυτή την σχολή». Ψάξε ενημερώσου για την ζήτηση που έχει στην αγορά εργασίας το επάγγελμα που πρόκειται να σπουδάσεις και για τους τομείς που μπορείς να απασχοληθείς.
- Αν δεν θέλεις να πας στην σχολή που πέρασες, σκέψου εναλλακτικές λύσεις, πράγματα που αγαπάς και θα μπορούσες να εκπαιδευτείς πάνω σε αυτά κάνοντας τα το αυριανό σου επάγγελμα.
- Σε κάθε περίπτωση κάνε μια έρευνα και δες τα επαγγέλματα που έχουν μεγάλη ζήτηση, σκέψου τι πραγματικά θέλεις, πως φαντάζεσαι την επαγγελματική σου πορεία μετά από 5 χρόνια, σκέψου πράγματα, χόμπι που κάνεις με χαρά και αν θα μπορούσες να εκπαιδευτείς και να τα κάνεις επάγγελμα.
Αν δεν το έχεις καταλάβει απόλυτα τώρα βάζεις τα θεμέλια για την επαγγελματική σου ζωή και είναι στο χέρι σου να φτιάξεις ένα μέλλον που θα σου προσφέρει ότι εσύ πραγματικά στοχεύεις!
Καλή σταδιοδρομία!